Skip to main content

Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen en verordening peuterspeelzaalwerk in Rotterdam


Vanaf 1 januari 2019 zijn alle kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en voorzieningen voor gastouderopvang opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Om deze reden is het gemeentelijk register van rotterdam voor de registratie van kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en gastouderbureaus vanaf 2019 komen te vervallen.

Alleen als een kindercentrum of voorziening voor gastouderopvang is opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang kunnen ouders een deel van de kosten van de kinderopvang terug ontvangen van de Belastingdienst. Aan hetgeen in het gemeentelijk register is opgenomen kunt u geen rechten meer ontlenen. De oude gegevens (t/m 20019) van de kindercentra en gastouderbureaus zijn in het register nog wel zichtbaar.

Historische gegevens kindercentra en gastouderbureaus
 

Het gemeentelijk register kinderopvang is nog wel in te zien. Hierin staan de oude gegevens van kindercentra en gastouderbureaus. Hiervoor is gekozen zodat ouders en belastingdienst nog toegang hebben tot informatie over de historie van de kindercentra, zoals de periode waarin een kindercentrum geregistreerd is geweest en de inspectierapporten van voor 2019. Om deze gegevens in te zien klikt u op de naam van de instelling en daarna eventueel op het inspectierapport dat u wilt inzien.
 


Gemeentelijk Register Peuterspeelzaalwerk

Voor peuterspeelzalen (met en zonder voorschoolprogramma) is registratie in het LRK nog niet in werking getreden. De verwachting is dat vanaf 1 januari 2020 de peuterspeelzalen (indien zijn voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen zoals opgenomen in de Wet Kinderopvang) in het LRK zullen worden geregistreerd. tot die tijd blijft het gemeentelijk register peuterspeelzaalwerk zoals deze is opgenomen in de Verordening Peuterspeelzaalwerk in rotterdam van kracht.

Aanvragen exploitatie organisatie voor kinderopvang/gastouderopvang 


Als u een kindercentrum of gastouderbureau wilt starten, kunt u hiervoor een aanvraag indienen bij het stadsdeel waar de opvang gevestigd gaat worden. Het stadsdeel neemt dan, na onderzoek door de GGD, een besluit. Meer informatie hierover vindt u op het rotterdams Loket.

Voor aanvragen tot exploitatie of wijziging van de gegevens voor voorzieningen voor gastouderopvang (de gastouders) is in rotterdam en centraal loket ingesteld bij de GGD rotterdam. Aanvragen en wijzigingen kunt u sturen naar:



Recente informatie over instellingen in Rotterdam is hier niet te vinden. Dit staat sinds 1 januari 2019 in het Landelijk Register Kinderopvang. Wel kunt u hier historische gegevens over registratie en inspectierapporten tot 2010 terugvinden.


De peuterspeelzaal is op dit moment niet geregistreerd in het gemeentelijk register kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Dit betekent dat exploitatie niet is toegestaan. Dit kan zijn omdat er nog geen besluit is genomen tot exploitatie door de gemeente, of dat de peuterspeelzaal is uitgeschreven omdat deze niet meer open is.


De peuterspeelzaal is geregistreerd in het gemeentelijk register kinderopvang en peuterspeelzaalwerk.

Popular posts from this blog